Eindhoven 2008

240 pagina's

 

raapsteeltje

Veel mensen willen tegenwoordig eerlijker, gezonder en minder milieubelastend eten. Maar waar vind je de ingrediënten en hoe bereid je die? Raapsteeltje is een kleurrijke ontdekkingstocht langs de culinaire rijkdom van ons land. 

De consument weet soms niet meer hoe iets echt smaakt en waar het vandaan komt. Het sprookje van de manier waarop ons eten wordt geproduceerd knapt heel snel in elkaar als je op Google het woord ‘voedselproductie’ intypt. Want de kip scharrelt niet rond op de boerderij, de koe wordt niet gemolken door boerinnen op houten krukjes, en de slager slacht maar zelden zijn eigen koeien.

Van Fryske nagelkaas, Texelse lamsham en Amsterdamse osseworst tot Grunneger dreuge bonen, boerenchips, hoenders en raapstelen. Over ieder product vindt de lezer veel achtergrondinformatie. Ook de producenten, zoals de kaasboer uit Middenbeemster, Jan Uitentuis, vertellen hun verhaal. De ambachtelijke producten worden vervolgens in zowel een traditioneel als een modern recept verwerkt. Zo kan de pastinaak ouderwets worden opgediend met vleespastei, maar ook verwerkt worden in een schuimige pastinaakcrèmesoep met gamba’s en kruidenolie. In het boek wordt tevens een uitgebreide lijst gegeven van meer dan 200 adressen met een verwijzing voor de lezer naar koopadressen bij hem in de buurt.